bahan utk pie :
10 biji kentang (kalau kentang tu besar boleh kurangkan kuantiti)
1/4 cawan susu segar (nak bagi lemak2 ckit pie tu)
3 sudu besar butter
garam secukup rasa
lada sulah ikut suka nak pedas byk mne
step :
rebus kentang sampai lembut. lpas tu lenyek kentang sampai lumat. dh lumat kentang2 tu masukkan susu segar , garam, butter n lada sulah. kacau2 sampai jadi macam mash potato.
ok sekarang nak buat filling dia pulak..
bahan2 :
daging kisar / ayam kisar ( ikut suka dan citarasa)
1 biji bawang besar / holland ( potong halus)
1 tin cendawan butang (potong nipis)
2 ulas bwg putih ( potong halus)
2 biji tomato (potong dadu)
1 tin kecil tomato puree
lada hitam
garam
butter (utk tumis)
daun ketumbar
oregano
step:
cairkan butter. tumiskan bawang merah dan putih. lpas tu masukkan tomato puree. lpas tu masukkan daging kisar. bila dah empuk daging, masukkan cendawan butang dan tomato. lpas tu masukkan daun ketumbar dan oregano. letak garam secukup rasa dan lada hitam secukup rasa. siap.!!
senang je kan.. campak2 je...
ok dah siap semua bahan sekarang time nak melayer pulak...
ok mula2.. ambik loyang letakkan kentang lenyek tadi utk base dia. ikut nak tebal mana. lepas tu letakkan filling yg di masak tadi. lepas tu letakkan lebihan kentang tadi untuk tutup filling.
sapu kuning telur ats lapisan atas utk kesan dramatik..hehehe.. nak lagi dramatik boleh ambik garpu dan buatla corak sesuka hati anda.. dan siap mencorak. masukkan dlm oven dan bakar 20 -30 minit suhu 180 c .
lpas tu dh boleh ngap... sedap dan cepat abis...budak2 mmg suka bnde ni.. di sebabkan dah abis sebelum sempat di rakam kan gambar pie ni. terpaksa la meminjam gmbr dari pakcik google...
yg ni dia buat dalam bekas kecik2 ..cantik jugak kan...kalau de tetamu datang buat pulak pie cm ni lpas tu minum teh pudina panas, lpas tu lpas ujan pulak kan... fuh mmg boleh feeling2 cm kat oversea la..
No comments:
Post a Comment